Poduzetnički Inkubator Polet d.o.o.

Adresa: Željeznička 10/a
Mjesto: 31551 Belišće
E-mail: polet.belisce@gmail.com
Web: www.polet.com.hr

Predsjednik skupštine Dinko Burić, gradonačelnik Grada Belišća
Karolina Štefan Bugarinović, dipl. oec. - direktorica
Telefon: 031/303-924
Mobitel: 099/374-24-25
E-mail: polet.belisce@gmail.com
Web: www.polet.com.hr

Leon Bičak, službenik za informiranje
Telefon: 031/303-924
Mobitel: 095/505-91-53
E-mail: info@polet.com.hr

O nama

Poduzetnička potporna institucija osnovana s ciljem unapređenja poduzetničke infrastrukture, jačanja konkurentnosti i povećanja zaposlenosti.

Cilj

Pomoć i podrška poduzetnicima u njihovom razvoju, omogućavanjem dostupnosti poslovnih usluga i resursa, uključujući radne prostore, po povoljnijim uvjetima za poduzetnike početnike od prve do treće godine poslovanja.

Vaše ime (obavezno)

Vaš Email (obavezno)

Predmet

Vaša Poruka

Opis

Slijedeći politiku snažnog pokretanja lokalnog gospodarskog razvoja grada Belišća, posebno stvaranja klime za razvoj malih i srednjih poduzetnika, Gradsko vijeće Grada Belišća na 3.sjednici, održanoj dana 1. kolovoza 2013. godine, temeljem članka 40 st. 1. toč. 13. i 28. Statuta grada Belišća (“Službeni glasnik grada Belišća” br. 5/09 i 3/13), donijelo je odluku o osnivanju Poduzetničkog inkubatora Grada Belišća, koji je i službeno započeo s radom 1. siječnja 2014. godine, s punim nazivom Poduzetnički inkubator Polet d.o.o. Belišće.

Ovom odlukom osnovana je poduzetnička potporna institucija u cilju unapređenja poduzetničke infrastrukture, jačanja konkurentnosti i povećanja zaposlenosti. Poduzetnički inkubator osniva se i kao pomoć i podrška poduzetnicima u njihovom razvoju, omogućavanjem dostupnosti poslovnih usluga i resursa, uključujući radne prostore, po povoljnijim uvjetima za poduzetnike početnike od prve do treće godine poslovanja.

Osnivač i vlasnik Poduzetničkog inkubatora je Grad Belišće u 100 % vlasništvu.

Poduzetnički inkubator je smješten u poslovnom objektu koji je u vlasništvu Grada Belišća, na adresi Željeznička 10 a u Belišću. Objekt koji je dio infrastrukture rane industrijske faze Belišća preuređen je sredstvima Ministarstva poduzetništva i obrta, Grada Belišća i Osječko-baranjske županije i tako su stvoreni uvjeti za otvaranje devet proizvodno poslovnih prostora.

Obnova objekta zajedno s projektnom dokumentacijom i opremanjem iznosila je 2.340.000,00 kn, uz 1.200.000,00 kn bespovratnih sredstava od Ministarstva poduzetništva i obrta, 250.000,00 kn donirala je Osječko-baranjska županija i ostatak od 890.000,00 kn Grad Belišće.
U travnju 2015. godine svečano je otvorena zgrada Poduzetničkog inkubatora Polet d.o.o. u Belišću. Realizacijom tog projekta su stvoreni uvjeti za početnu podršku poduzetnicima početnicima prije samostalnog izlaska na tržište. Navedeni projekt je primjer odlične sinergije grada, županije, države, poduzetnika i građana.

U Poduzetničkom inkubatoru je otvoreno devet funkcionalnih poslovnih prostora – pet za proizvodnu djelatnost i četiri za uslužnu djelatnost koji su na raspolaganju malim poduzetnicima početnicima u njihovoj ranoj fazi inkubacije poslovnih aktivnosti.
Poduzetnici početnici koji se bave proizvodnim djelatnostima prve godine su oslobođeni plaćanja zakupa prostora, druge godine plaćati će 25 posto cijene zakupa, a treće 50 posto. Poduzetnici koji se bave uslužnim djelatnostima prve godine plaćaju 25 posto cijene zakupa prostora, druge godine 50 posto, a treće godine 75 posto cijene zakupa. Poduzetnički inkubator Polet d.o.o. za sve stanare subvencionira u 100 postotnom iznosu troškove komunalnih usluga, toplinske i električne energije te svim stanarima za vrijeme zakupa poslovnog prostora pruža savjetodavne usluge.

U svibnju 2016. godine u pogon je pušten još jedan veliki projekt – solarna elektrana. Elektrana je smještena na zgradi Poduzetničkog inkubatora Polet d.o.o. u Belišću. Pilot projekt izgradnje solarne elektrane s inovativnim rješenjima prvi je takav na ovom području. Radovi izgradnje solarne elektrane vrijednosti su oko 453.000,00 kn, od čega je 60% sredstava sufinancirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok je preostali dio financirao Grad Belišće.

Solarna energija pohranjuje se u baterije, dobivena električna energija namijenjena je korisnicima Inkubatora.

Ovakvim projektom se štede fosilna goriva, smanje se emisija CO2 u okoliš i ovo je najbolji način kako se postižu dobri efekti. Grad Belišće može biti uzor drugim gradovima i općinama zbog načina na koji radi i kako racionalno raspolaže resursima, ali ponajviše po tome koliko sredstava povlači iz vanjskih izvora.

Kroz poduzetničke inkubatore poduzetnici početnici imaju znatno lakše startne pozicije, jer nemaju fiksne troškove, nego svoju djelatnost mogu razvijati kroz tri godine, nakon čega im te tri godine poslovanja omogućuju razvijanje do te mjere da mogu samostalno izaći na tržište i biti konkurentni svojim proizvodima, odnosno uslugama.

Glavni ciljevi koji se namjeravaju postići provedbom svih aktivnosti u sklopu svih projekata su pokretanje poduzetničkih aktivnosti i jačanje poduzetništva na području grada Belišća.