U BELIŠĆU SE OTVARA NOVI PROIZVODNI PODUZETNIČKI INKUBATOR

Objavio: Srpanj 9, 2021 Projekti, Vijesti
konf 1

Grad Belišće 8. srpnja 2021. godine u Velikoj vijećnici Grada Belišća na uvodnoj konferenciji predstavio je početak novog projekta službenog naziva “Novi Polet – izgradnja proizvodnog poduzetničkog inkubatora”, čime je nastavljen trend ulaganja i poboljšanja poduzetničke klime u Belišću pa time i na području Slavonije i Baranje. Nositelj projekta je Grad Belišće, a partneri su Lokalna razvojna agencija grada Belišća d.o.o. i Poduzetnički inkubator Polet d.o.o..

novi-polet-logo-bijela

Projekt se provodi u okviru ITU mehanizma urbane aglomeracije Osijek, a u sklopu novog inkubatora ukupne površine 734,71m2, predviđena su četiri poslovna prostora za proizvodne djelatnosti. Uz povećanje kapaciteta i kvalitete poduzetničke infrastrukture na području grada Belišća, projekt je usmjeren i ka podizanju razine zaposlenosti, znanja i vještina zaposlenika potpornih institucija s područja grada.

Prvi poduzetnički inkubator u Belišću, Polet d.o.o., djeluje od siječnja 2014. godine, a njegov rad predstavila je direktorica Poleta, Karolina Štefan Bugarinović, naglasivši njegovu 100-postotnu popunjenost u devet poslovnih prostora, odnosno u četiri uslužne i pet proizvodnih djelatnosti.

- Upravo ta popunjenost je bila motiv za izgradnju dodatnog proizvodnog poduzetničkog inkubatora. Subvencionirani zakup poslovnog prostora jedna je od najvećih pogodnosti koje pruža Poduzetnički inkubator Polet. Osim toga, poduzetnici su oslobođeni plaćanja komunalnih usluga te troškova grijanja i električne energije koja se dobiva putem solarne elektrane, pojasnila je direktorica Poleta.

Nastavak jačanja poduzetničke klime

Osnovni cilj projekta jest omogućiti povoljnije okruženje za razvoj poduzetništva te unaprijediti poduzetničke aktivnosti na području Urbane aglomeracije Osijek podizanjem kvalitete poduzetničke poslovne infrastrukture i usluga dostupnih poduzetnicima. Izgradnjom i opremanjem novog poduzetničkog inkubatora povećat će se kapaciteti proizvodnih poslovnih prostora namijenjenih poduzetnicima početnicima te stvoriti mogućnost za otvaranje novih radnih mjesta na području Urbane aglomeracije Osijek.

- Postoji interes na području grada za umrežavanjem akademske zajednice s poduzetnicima i jedinicom lokalne samouprave te želimo da postojeći inkubator postane centar kompetencija. Već su u osnivanju prva dva laboratorija u “starom” Poletu, tako da će i novi poduzetnički inkubator rezultirati time da svi oni koji budu radili na istraživanju, na novim tehnologijama, u industriji koja je važna za grad Belišće, poput papirne industrije, strojarstva i energetike, imaju dodatne kapacitete i prostore u novom inkubatoru, rekao je Mario Marolin, direktor Lokalne razvojne agencije Grada Belišća d.o.o., koji je najavio i treći poduzetnički inkubator u Belišću.

Upravo o tome govorila je i zamjenica gradonačelnika Ljerka Vučković koja je naglasila da se nada kako će ovo riješiti potrebe malih poduzetnika i razvojnih tvrtki (engl. start-up). “Omogućit ćemo im prostor u kojem će moći na adekvatan način započeti plovidbu kroz burne vode poduzetništva. Ovakvim ulaganjima dajemo im taj „novi polet“ kako bi u budućnosti oni bili ti koji će otvarati radna mjesta”, zaključila je zamjenica gradonačelnika Belišća Ljerka Vučković.

konf 1

Tijekom završnog dijela konferencije zainteresiranoj publici obratili su se prof.dr.sc. Željko Hederić s Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija koji je govorio o znanstveno-istraživačkom laboratoriju smještenom upravo u Poduzetničkom inkubatoru Polet d.o.o., odnosno sinergiji Grada Belišća i FERIT-a Osijek kroz industrijska istraživanja iz područja pogona, obnovljivih izvora i transporta. Svoje tvrtke predstavili su i stanari belišćanskog Poduzetničkog inkubatora Polet, Neven Svalina direktor tvrtke Centurion d.o.o. te Filip Novoselnik direktor tvrtke Protostar Labs d.o.o..

Za kraj vrijedi napomenuti kako ukupna vrijednost ovoga projekta iznosi 6.357.724,16 kuna, od čega EU sufinancira iznos od 4.000.000,00 kuna, odnosno nešto više od 60% ukupnog iznosa. Projekt je službeno započeo 1. lipnja 2021. godine, a projektno razdoblje završava istoga datuma 2023. godine.

ministar-logo3

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u financijskom razdoblju 2014.-2020. Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Grada Belišća.

Za pregledavanje sadržaja web stranice morate prihvatiti korištenje kolačića. više informacija

„Poduzetnički inkubator Polet d.o.o.“ u obavljanju djelatnosti, prikuplja i obrađuje osobne podatke, poštujući sve relevantne zakonske i podzakonske akte RH i EU štiti vašu privatnost i prema vašim osobnim podacima odnosi se s posebnom pažnjom. Više

U svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva, koristimo kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda stranice ili klikom na gumb "Prihvati" pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više

Zatvori